Τελευταία Νέα

  • Πρόσκληση στο Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου. 2020
    Περισσότερα
  • Δραστηριότητες Ενορίας Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδος 2019 -2020
    Περισσότερα
  • Πρόσκληση στο Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου.
    Περισσότερα
Δείτε τα όλα

Social Media Channels

Έναρξη μουσικών δραστηριοτήτων!

Χειροτονήθηκε ο Νέος μας Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος!

Με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «ΑΞΙΟΣ» Ιεράρχες, κλήρος και πιστός λαός ευχήθηκαν στο νέο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο κατά την εις Επίσκοπον χειροτονία του που τελέστηκε στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Αχαρνών, όπου υπηρέτησε ως εφημέριος μέχρι και την ημέρα της εκλογής του από το Σεπτό Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος συμπαραστατούμενος από πολλούς Ιεράρχες τέλεσε τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη ενώ στο ιερό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες και κληρικοί της Ι.Αρχιεπισκοπής, της Ι.Μ.Νικοπόλεως και από πολλές άλλες Ι.Μητροπόλεις.

Ο Ναός κατάμεστος από τους ενορίτες που αγάπησε και διακόνησε με αφοσίωση ο νέος Μητροπολίτες και όλοι τον αγάπησαν αυτά τα χρόνια που εργάστηκε κοντά τους.

πηγή: amen.gr

Μητροπολίτης Νικοπόλεως ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Τσιρίγκας

Νέος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσιρίγκας με 56 ψήφους.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης της Πρέβεζας Θεοδόσιος Μαρτζούχος συγκέντρωσε 18 ψήφους.

Νωρίτερα στο τριπρόσωπο ο νέος Μητροπολίτης Νικοπόλεως είχε συγκεντρώσει 61 ψήφους έναντι του Θεοδοσίου Μαρτζούχου ο οποίος είχε συγκεντρώσει 39.

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, κατά κόσμον κ. Γεώργιος Τσιρίγκας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957.

Πτυχιούχος Νομικής και Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκάρη μοναχός στην ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, στις 20/11/1993.

Χειροτονήθηκε Διάκονος την 1/12/1993 υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Σεργίου και Πρεσβύτερος την 28/5/1995 υπό του τότε Επισκόπου Διαυλείας και νυν Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας κ. Δαμασκηνού.

Από το 1996 υπηρετεί ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων.

Από το 1995 μέχρι το 2000 υπήρξε συνεργάτης στην Γραμματεία των Συνοδικών Δικαστηρίων και από το 2000 μέχρι σήμερα Γραμματέας αυτών.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης θα γίνει το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων.

πηγή:www.atpreveza.gr

Κυκλοφόρησε το νέο CD της παιδικής μας χορωδίας!

«…Όποιος πιστεύει σ’ εμένα αυτός έχει την αιώνια ζωή. Εγώ είμαι ο Άρτος που δίνει τη ζωή… Όποιος φάει απ’ αυτόν τον Άρτο θα ζήσει αιώνια. Και ο Άρτος τον οποίο θα δώσω εγώ είναι το Σώμα μου, που θα το προσφέρω για να ζήσει ο κόσμος… Σας βεβαιώνω: αν δεν φάτε την σάρκα του Υιού του Ανθρώπου και δεν πιείτε το αίμα του, δεν έχετε μετοχή στη ζωή… Εκείνος που τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου είναι ενωμένος μαζί μου… Εκείνος που τρώει αυτόν τον Άρτο θα ζήσει για πάντα».

Κατά Ιωάννην 6,47-58

Σύμφωνα με το κληρονομικό δίκαιο, τον αποθανόντα κληρονομούν οι εξ αίματος συγγενείς. Το ίδιο ισχύει και για τους κληρονόμους της Ου­ρά­νιας Βασιλείας. Τον αποθανόντα και Αναστάντα Βασιλιά θα κληρονο­μή­σουν οι εξ αίματος συγγενείς Του, που αυτονόητα είναι και κατά σάρ­κα συγγενείς μεταξύ τους. Κι όπως το κοινό αίμα που ρέει στις φλέβες των ανθρώπων τους κά­νει συγγενείς (συν+γένος) με τους γονείς και με τα αδέρφια τους, έτσι και η μετοχή στο Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, τους κάνει όλους παιδιά Του και μεταξύ τους αδέλφια.

Στο Σώμα της Εκκλησίας, Κεφαλή του οποίου είναι ο Χριστός και με­λη του, όλοι μας, κυκλοφορεί το αίμα του Χριστού. Κι όπως το ανθρώ­πινο αίμα ζω­ο­γονεί και τρέφει τους ιστούς και τα κύτταρα του σώματος, έτσι και το Αίμα του Κυρίου τρέφει, ενοποιεί και κρατάει ζωνταά τα μέλη του Σώματός Του «εἰς αἰώνας αἰώνων».

Η πίστη στο Χριστό δεν είναι κάτι αφηρημένο, ούτε απλώς μια κά­ποια ιδεολογία. Είναι σχέση ΖΩΗΣ με ΖΩΝΤΑΝΟ Πρόσωπο. Επιπλέον, αυτό το Πρόσωπο μας αποκάλυψε τον τρόπο διατήρησης της ζωντανής αυτής σχέσης. Κι αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από το Σώμα και το Αίμα Του. Μάλιστα, η μετοχή των πιστών στα Τίμια Δώρα, δεν αφέθηκε προαιρετι­κή. Τα ρήματα «λάβετε, φάγετε, πίετε» είναι σε προστακτική έγκλιση…

Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, λοιπόν, είναι η ουσιαστικότερη, ση­μα­ντικότερη κι επισημότερη στιγμή της Εκκλησίας, και κατ’ επέκταση της Ενορίας, ως Σώματος Χριστού. Στην Θεία Λειτουργία οι πιστοί προ­σφέ­ρουν στον Κύριο τον άρτο και τον οίνο -σύμβολα των αγαθών που χαρίζει ο Θεός στους ανθρώπους- και το άγιο Πνεύμα, τα μεταβάλλει σε Σώμα και Αίμα Χριστού, το οποίο αντιδωρίζεται από τον αθάνατο Κύριο στον θνητό άνθρωπο ως τροφή αθανασίας και ίαμα των τραυμάτων που προκαλεί η αμαρτία στην φιλόπτωτη φύση του. «Εἰς ἄφεσιν ἁμαρ­τιῶν καὶ ζωήν τὴν αἰώνιον», ακούμε κατά την ώρα της θείας μετάληψης.

Αποκορύφωση και ταυτόχρονα εμβάθυνση της καλλιτεχνικής δρα­στη­ριότητας της Παιδι­κής Χορωδίας του Αγίου Βησσαρίωνος, είναι η εκ­μά­θηση των ύμνων της Θείας Λειτουργίας και η ψαλμώδησή τους στην ώρα της Θείας Ευχαρι­στί­ας, τα τελευταία τρία έτη. Αυτήν την τόσο σπου­δαία ενοριακή στιγμή κα­τά­γράφει και αποθανατίζει ο παρών ψηφιακός δίσκος.

Καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια από μέρους του μουσικοδι­δα­σκάλου της Χορωδίας, να προσαρμοστούν οι παραδοσιακές μουσικές θέ­­σεις των ύμνων στις παιδικές φωνές. Από την πλευρά των παιδιών η ανταπόκριση και ο ζήλος ήταν υπεράνω πάσης προσδοκίας. Αξίζουν ειλι­κρινή συγχαρητήρια στα μέλη της Χορωδίας για την φιλομάθεια και την συνέ­πειά τους, αλλάκυρίως για την σθεναρή αδιαφορία απέναντι στις λοιδορίες που ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας υφίστανται από τον σύγχρονο κό­σμο ο οποίος, δυστυχώς, «κεῖται ἐν τῷ πονηρῷ». Επαι­νούμε παράλ­ληλα τους γονείς που χωρίς νεοελληνικούς κατωτερισμούς (complex) προ­τρέπουν τα παιδιά τους να διακονούν με το φωνητικό τους χάρισμα την Εκκλησία.

Ευχαριστίες εκφράζουμε προς τους π. Βασίλειο Κακλαμάνη, και τους πρωτοψάλτες Δημήτριο Μανούση και Αθανάσιο Σαρακίνη που ισο­κράτησαν κατά την ηχογράφηση του ψηφιακού δίσκου. Ευγνωμοσύνη ε­πί­σης εκφράζουμε στον π. Χαρίτωνα Μιχαήλ για τις πολύτιμες συμ­βου­λές του, την επιμέλεια του ενθέτου και την εμφάνιση της όλης έκδοσης.

Αφιερώνουμε, τέλος, την μουσική αυτή παραγωγή, στην μνήμη του μακαριστού επισκόπου Νικοπόλεως Μελετίου, κάτω από τις πτέρυγες του οποίου επωάστηκαν τα χαρίσματα όλων των συντελεστών του ψηφιακού αυτού δίσκου. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

πρωτ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης
Νεκτάριος Ν. Θάνος

Ηχοχρώματα κάτω απ' το καμπαναριό μας!

''Καμπάνα χρόνια εκατό. Τον ουρανό αγγίζεις και με την παρουσία σου τον κτίστη μας θυμίζεις.''

Π. Διαμάντης

Με αφορμή τα εκατό χρόνια του καμπαναριού της Ενορίας μας, διοργανώθηκε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, και στα πλαίσια της εορτής του πολιούχου μας αγίου Βησσαρίωνος, σχετική εκδήλωση.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τιμηθεί η μνήμη του Ηπειρώτη πρωτομάστορα Βασιλείου Χρήστου Γεωργάκη, που ο νους του, η καρδιά του και τα χέρια του χάρισαν στην Ενορία μας ένα τέτοιο μνημείο απαράμιλλης λαϊκής τέχνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις καμπάνες να χτυπούν σε πανηγυρικό τόνο και τον Παιδικό Χορό να ψάλλει το τροπάριο του αγίου Βησσαρίωνος. Στη συνέχεια ο π. Σάββας Δημητρέας έκανε μια αναφορά σχετικά με την καμπάνα ως κάλεσμα των πιστών στην εκκλησία, ενώ ο κ. Ντίνος Στράτος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλιππιαδιωτών Αττικής, αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία του καμπαναριού και της Ενορίας μας γενικότερα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Δήμος και η Ενορία μας, επέδωσαν από μία τιμητική πλακέτα στον γεμάτο περηφάνεια εγγονό του πρωτομάστορα, κ. Νικόλαο Γεωργάκη.

Η βραδιά συνεχίστηκε με πλούσιο και πρωτόγνωρο μουσικό πρόγραμμα. Οι αξιόλογοι μουσικοί, καθηγητές στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. της Άρτας: Ευγένιος Βούλγαρης (στον ταμπουρά με δοξάρι), Μάρκος Σκούλιος (στο νέυ), Νιίκος Ανδρίκος (στο πολίτικο λαούτο & στην φωνή) κι ο Γιώργος Ψάλτης (στο βιολί), μας ταξίδεψαν στο πολίτικο μουσικό περιβάλλον, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο, έργα Ρωμιών συνθετών της Πόλης.

Η εκδήλωσή μας, πλούσια σε ᾽᾽ήχο & φως῾῾ φόρτισε συγκινησιακά την όλη βραδιά, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της ρωμαίϊκης ψυχής που γεννά καλλιτεχνήματα όπως το καμπαναριό μας. Ήταν τέτοια η όλη ατμόσφαιρα που ακόμα και η βροχή δυσκολεύτηκε να επιτελέσει το διασπαστικό έργο της!

Σελίδα 11 από 16

Δημιουργήθηκε από τον Νίκο Χαραλαμπίδη